54e237a4682ccf24117fdc34

Camerele cu termoviziune pot filma orice in orice casa

Furt de apă termală, detectat din elicopter. Camerele cu termoviziune au surprins

foraje ilegale în Băile Felix

 

Resursa de apă termală din zona Băilor Felix, din judeţul Bihor, se epuizează văzând cu ochii. Lacul cu nuferi, monument al naturii şi păstrătorul unor specii unice în lume, este acum doar o baltă. Ca să afle unde dispare apa, autorităţile au apelat la un elicopter dotat cu cameră de termoviziune, care a survolat zona.
Embed:
Autorităţile suspectează că unii proprietari din zonă cer avize pentru foraje de apă rece. Însă, odată ce se văd cu actele în mână, fac foraje la adâncimi mai mari – de câteva zeci de metri – şi extrag apă termală din rezervorul-monument al naturii. Unii o folosesc pentru piscine, alţii ca apă caldă, în casă.

După survolul cu elicopterul, autorităţile au deja câţiva suspecţi şi vor preda probele filmate procurorilor, care ar urma să facă o anchetă.

Riscul acestor furturi este imens, cred specialiştii: dacă situaţia nu va fi reglementată, în 15 ani, cea mai importantă staţiune balneoclimaterică din România poate rămâne fără apă termală.

„Uitaţi! Aici trebuia să fie lacul. Este o simplă băltoacă cu un diametru de 5 metri. Atâta tot. Nu mai are căldură, nu înregistrează aparatul de teledetecţie”, indică Ioan Cohuț, fost preşedinte al Asociaţiei Române de Geotermalism.

Celebrul Lac cu nuferi de la Băile 1 Mai, declarat monument al naturii în 1931, riscă să dispară. Câteva milioane de ani, aici au supravieţuit specii unice în lume. Acum, din cauza furtului de apă termală, nivelul lacului a scăzut drastic şi au mai rămas doar câţiva nuferi. Ultimele exemplare de melc termal şi de roşioară, un peşte descoperit de Emil Racoviţă, au fost mutate în acvarii, în laborator.

Autorităţile locale au filmat zona din elicopter, pentru a descoperi forajele ilegale.

„S-au descoperit o mare parte, spunem noi, o parte importantă din forajele ilegale”, a declarat Claudiu Pop, prefectul județului Bihor. „Considerăm că avem o bază de pornire spre zonele în care, spre locuinţele în care vom face această verificare”, a adăugat el.

Imaginile vor ajunge pe masa procurorilor.

„Aici se va merge inclusiv cu sprijinul Parchetului”, promite prefectul. 

Stirea in clipul de mai jos:

restul stiirii aici 

foto si articol: www.digi24.ro

NN: Mie mi se pare incredibil cum poate trece un elicopter care poate vedea tot ce are caldura in casa omului, inclusiv pe oamnei in casele lor, fara sa anunte pe nimeni, macar sa nu te mai duci la toaleta cand sti ca trece elicopterul spion , care chipurile protejaza mediul.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>