Sea-buckthorn Berries

CĂTINA – MIRACOL PENTRU SĂNĂTATE, BOB CU BOB

Cătina este una dintre cele mai cunoscute plante din flora autohtonă ce poate rivaliza la capitolul “beneficii aduse sănătății” cu multe plante la nivel mondial. Cătina este un arbust de talie mică.Cele mai apreciate sunt fructele sale, care se prezintă sub forma unor bobițe mici, aurii, dulci-acrișoare, care se coc toamna, pregătindu-ne astfel organismul pentru venirea iernii. Fructele de cătină sunt prețioase pentru sănătatea și bunăstarea noastră, Cătina crește în arbuști înalți de 1,5 până la 3 – 4 metri înălțime, și în lunile martie și aprilie începe să înflorească. Fructele pot fi culese anual, însă abia după ce cătina ajunge la maturitate, respectiv la vârsta de cinci ani începe să rodească în mod abundent. Cătina poate fi și un arbust târâtor, în condiții nu tocmai optime de mediu, iar la noi în țară, aceasta crește îndeosebi în regiuni deluroase, în Muntenia și Moldova. Rădăcina acesteia se ramifică foarte adânc și puternic în pământ, iar fructele se culeg toamna, începând cu luna august, până în luna octombrie. Vom aborda, în cele ce urmează, beneficiile pe care cătina le aduce organismului nostru și de ce nu ar trebui să ne lipsească acest prețios fruct din cămară, pe timpul rece.

CE CONȚIN FRUCTELE DE CĂTINĂ ȘI CUM NE AJUTĂ ACESTEA ORGANISMUL?

Fructele de cătină sunt cele mai bogate în vitamina C, în stare naturală, precum și vitamina E, vitamina A, K, F, P, complexul de vitamine B, precum și proteine, calciu, magneziu, fier, sodiu, potasiu, betacaroten, ulei, celuloză, cu alte cuvinte o explozie de vitamine. Cum ne ajută acestea organismul? Prin simpla descriere a conținutului fructelor de cătină ne putem da seama, cu ușurință, de faptul că aceste fructe sunt o adevărată bombă cu vitamine pentru organismul nostru. În plus, nu are efecte secundare, sau, dacă există, sunt neînsemnate pe lângă ce beneficii aduce ea organismului nostru. Cătina ne ajută organismul atât pe plan intern, cât și pe plan extern. Poate fi consumată în mai multe feluri, de exemplu în stare pură, cu miere, în formă de pulbere, suc, ulei, vin, gem, ceai, tinctură, etc. Toate aceste tipuri de preparate din cătină sunt excelente pentru sănătatea noastră. Cătina este un excelent imunostimulator, cicatrizant, antiinflamator, anticancerigen, astringent, antibiotic, are efect afrodisiac, este folosită în prepararea diferitelor creme, în industria cosmetică, farmaceutică, homeopată, etc. Aceasta are o gamă extrem de largă de întrebuințări. De la tratarea afecțiunilor ficatului, ale răcelii și gripei, depresiei, anemiei, cancerului, ridurilor, ulcerului, gastritei, afecțiunilor cardiovasculare, artritei, hipertensiunii, anemiei, nevrozelor, spasmofiliei, și lista poate continua.

ULEIUL DE CĂTINĂCatina.png

Uleiul de cătină este, poate,cel mai apreciat și mai căutat preparat din lista preparatelor. Este folosit, atât pe plan extern, cât și pe plan intern. Uleiul de cătină este excelent pentru tratarea arsurilor, a ulcerului, gastritei, alergiilor, diareei, reumatismului, alcoolismului, stresului, asteniei, anemiei, bolilor endocrine și hepatice, rezultatele fiind practic spectaculoase în tratarea acestor afecțiuni. Uleiul din cătină poate fi procurat din magazinele specializate, naturiste, plafare, farmacii, fiind obținut prin presarea la rece. Pe plan intern, uleiul de cătina stimulează sistemul imunitar, este folosit și pentru tratarea bolilor de piele, a ulcerului, a bolilor de ficat, a combaterii colesterolului, etc. Ca și tratament, se iau aproximativ 40 de picături de ulei de cătină zilnic, simplu sau amestecat cu miere de albine, însă nu în apă deoarece acesta nu se dizolvă în apă. Faceți o cură de două săptămâni minim, însă recomandat este să faceți o cură de cel puțin o lună. Vă veți simți mult mai bine. De asemenea, pentru tratarea diverselor plăgi, răni, arsuri, uleiul de cătină se folosește pe plan extern cu rezultate spectaculoase. Puteți prepara și dumneavoastră uleiul de cătină astfel – din 300 de grame de fructe de cătină mărunțite și 300 de mililitri de ulei de floarea soarelui. Adăugați uleiul peste fructele proaspete și mărunțite și puneți-le într-un vas. Timp de trei săptămâni, țineți-l la temperatura camerei și agitați energic de câteva ori. După cele trei săptămâni, zdrobiți bine boabele și amestecați-le cu uleiul. După această operațiune, lăsați amestecul timp de două zile la soare și căldura după care strecurați uleiul.

SIROPUL DE CĂTINĂ

Siropul de cătină poate fi preparat chiar de dumneavoastră în casă, sau îl puteți procura de la magazine specializate. Astfel, din patru kilograme de cătină dată prin storcător obțineți circa doi litri de suc de cătină, pe care îl puneți într-un vas curat și îl amestecați cu trei litri de miere de albine. Lăsați vasul acoperit, și de câteva ori pe zi, amestecați, timp de patru zile. Îl puteți apoi consuma. Siropul de cătină este excelent, atât pentru adulți, cât și pentru copiii mai mari de un an, stimulând imunitatea, protejându-i de răceli, este un antibiotic natural.

DULCEAȚA DE CĂTINĂ

Un alt mod de a prepara cătina este sub formă de dulceața. Se prepară foarte simplu, astfel că la șase căni de fructe de cătină sunt necesare patru căni de zahăr, 100 de mililitri de apă, două lingurițe de zeamă de lămâie și un plic de zahăr vanilat. După ce spălați fructele, le amestecați cu apa, jumătate din cantitatea de zahăr și un pachet de gelfix. Le puneți într-un vas pe foc și când fierbe, adăugați restul de zahăr și amestecați. După ce fierbe din nou, lăsați încă cinci, zece minute și opriți focul. Dulceața de cătină poate fi folosită ca un mic dejun excelent. Atât siropul, cât și dulceața de cătină au proprietăți curative, imunostimulatoare, și pot fi consumate zilnic. Trebuie să țineți cont de faptul că fructele de cătină sunt energizante, și trebuie să evitați consumul acestora seara înainte de culcare.

CĂTINA CU MIERE

catine cu miere.jpg

Consumarea cătinei cu miere acţionează ca un stimulent pentru sănătatea noastră. În primul rând, cătina cu miere este un foarte puternic energizant, iar câteva lingurițe de dimineață nu numai că vă ajută digestia și tranzitul intestinal, ci vă umple cu energie pentru întreaga zi. Cum se prepară cătina cu miere? Fie din pulbere pe care o găsim în plafare gata preparată, fie din fructe proaspete, foarte recomandate. Se spală fructele de cătină foarte bine, se usucă, și se pun într-un borcan mare de 800 de grame până se umple trei sferturi. Borcanul se umple cu miere de albine polifloră și timp de o săptămână se lasă la macerat. Puteți consuma câte trei linguri pe zi, iar copiii o linguriță. Acest amestec le stimulează imunitatea, le crește pofta de mâncare, curăță pielea și aduce aportul zilnic de vitamine și minerale. De asemenea, se poate prepara și suc de cătină amestecat cu miere, prin sucul stors din fructele de cătină în amestec cu miere de albine.

PULBEREA DE COAJĂ DE CĂTINĂ

Pulberea de cătină o putem obține foarte ușor. Lăsăm scoarța de cătină la uscat timp de două-trei săptămâni și o măcinăm la râșnița de cafea. Acest praf care se obține foarte ușor are proprietăți vindecătoare miraculoase. Putem consuma o linguriță de două ori pe zi și poate fi amestecată cu apă sau miere.

TINCTURA DE CĂTINĂ

Tinctura de cătină este excelentă pentru stimularea sistemului imunitar, pentru combaterea anemiei, a stresului a hepatitei cronice, a gripei și răcelii, a impotenței și a sterilității, precum și a insuficienței ovariene. Iar pe plan extern poate fi folosită la tratarea arsurilor, radiațiilor, degerăturilor, etc. Aceasta se prepară foarte simplu, astfel că aveţi nevoie de 14 linguri de praf din coajă de cătină, care se amestecă cu 500 ml de alcool alimentar de 80 de grade și se lasă la macerat, vreme de două săptămâni, după care se strecoară. Puteți consuma câte o linguriță de trei ori pe zi diluată în lichide.

PULBEREA DE FRUCTE USCATE DE CĂTINĂ

Pulberea de fructe de cătină se obține la fel de ușor ca și cea din coajă de cătină, astfel că trebuie doar să măcinați fructele uscate cu o râșniță de cafea și să consumați câte o linguriță de trei ori pe zi, amestecată cu miere, sau simplă, pentru a vă vitaminiza și remineraliza corpul.

Tufa de Catina.png

CE BOLI TRATEAZĂ ȘI PREVINE CĂTINA?

Cu alte cuvinte, la ce folosim cătină? În primul rând folosim cătina în cazul unui sistem imunitar deficient, în cazul în care răcim foarte des și suntem sensibili la diverse infecții, facem o cura de suc de cătină sau de miere cu cătină. Pentru tratarea hepatitei și a cirozei, sucul de cătină precum și decoctul de cătină sunt excelente. În caz de răceli, gripe, pneumonii, se consumă sirop de cătină pe stomacul gol sau se face o cură de cătină cu miere, grăbind astfel vindecarea. Hemoragiile interne și bolile splinei și ale ficatului se tratează tot cu suc sau ulei de cătină, precum și cu pulbere din scoarță de cătină. Sterilitatea, depresia, anxietatea, diareea sau dizenteria se tratează cu ajutorul sucului sau a pulberii de cătină. Spre exemplu, ca remediu de urgență în cazul dizenteriei și a diareei, precum și a colitelor, se ia o linguriță de pulbere de scoarță. Râia și plăgile, precum și arsurile pot fi tratate cu ulei de cătină, pe plan extern. Consultați un medic specialist sau un fitoterapeut înainte de a începe o cură de cătină pe termen lung!

sursa foto si articol: www .dr-catalin-luca.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>