copilul-refuza-gradinita-sfatulparintilor ro

Ce facem cand copilul refuza sa mearga la gradinita

Una dintre cele mai frecvente situaţii în care părinţii apelează la un psiholog pentru copii este cea în care cel mic refuză să meargă la grădiniţă. Vă invit, în continuare, la o reflecţie asupra motivelor pentru care unii copii întâmpină dificultăţi legate de intrarea în colectivitate.

Unul dintre factorii des întâlniţi în refuzul copilului de a rămâne la grădiniţă sau la şcoală este dat de faptul că cel mic suferă de anxietate de separare. Copilul poate manifesta îngrijorare, teamă profundă, nelinişte în situaţiile în care experimentează o separare temporară de părinţi. De asemenea, unii copii simt abandon în legătură cu situaţiile în care nu se află sub supravegherea permanentă a părinţilor.

Atunci când vorbim despre intrarea la grădiniţă avem în vedere, în primul rând, un mediu nou, persoane necunoscute, un timp şi un spaţiu noi pentru copil la care acesta va trebui să se adapteze. Vorbim despre achiziţii noi, cognitive şi emoţionale. Este vorba despre o experienţă foarte intensă pe care orice copil trebuie să o gestioneze, să o prelucreze şi, în final, să şi-o însuşească. Pe lângă transformările mari pe care le resimte copilul care merge pentru prima dată la grădiniţă, există transformări şi în legătură cu părinţii. Mama trebuie să fie suficient de pregătită să îşi lase copilul, timp de câteva ore, împreună cu o altă femeie aproape necunoscută – educatoarea. Să fie ea însăşi îndeajuns de pregătită pentru a face faţă trăirilor intense pe care copilul le va întâmpina. Să îi vorbească micuţului despre grădiniţă, să îl pregătească pentru această nouă experienţă. Să tolereze suficient de bine separarea de copilul ei aşa încât să nu se simtă abandonată sau brusc dezinvestită.

sursa foto si articol: http://sfatulparintilor.ro/blogultau/ce-facem-cand-copilul-refuza-sa-mearga-la-gradinita/#ixzz3IGjDHyXs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>