Vreau să vă povestesc puțin despre modul în care puteți utiliza pungile bag-in-box în gospodărie pentru conservarea sucului de mere, a mustului de struguri, a bulionului de roșii (dacă este fără semințe și piei) sau a oricarui alt suc de fructe. Avantajul, față de borcane sau sticle, este că puteți conserva o cantitate foarte mare într-un timp scurt, cu costuri mici. O pungă goală de 3 litri costa 2,5 lei, una de 5 litri costă 3 lei, 10 litri la 4 lei și 20 de litri la 5 lei. Eu am folosit de 5 litri.

După 1989, terenurile pe care fostele CAP-uri au înființat livezi de pomi au revenit, împreuna cu pomii, foștilor proprietari. Așa s-a întâmplat și la noi în comună. Drept urmare, multe familii au ajuns să dețină câte 20-30 de meri. Prea multi pentru ei ca să culeagă toate merele cu mâna pentru depozitare peste iarnă și prea puține ca să le vândă la un preț corect. Bunicii, împreună cu tata, au cumpărat un astfel de lot în apropiere de casă. Ani la rând, copil fiind, am cules remorci întregi de mere pe care le-am dus “la distilerie” după ce culegeam câțiva saci cu mâna pentru iarnă. Merele se terminau destul de repede iarna, multe înghețau, iar eu mă supăram de fiecare dată că tata și bunicul nu sunt suficient de interesați de conservarea fructelor sau a sucului.

Anul trecut am întors problema pe toate părțile ca să găsesc o soluție. Cu un an înainte văzusem în magazin suc de mere ambalat în pungi bag-in-box chiar din zona noastră și am căutat să văd cum le-aș putea utiliza și eu, în gospodărie. Am cumpărat o cutie de 3 litri, dacă țin bine minte, cu 9 lei. Eticheta era bilingvă, de asta apare în engleză mai jos, dar produsul era 100% românesc.

Suc de mere "bag in box" produs în județul Vâlcea

Ca să notăm și ordinele de mărime, am avut un măr anul trecut, din soiul Crețesc, din care am cules 17 saci de mere.  Merii din soiurile Ionathan si Golden fac mai puține mere de fel, mult mai puțin. In privința colectării merelor, în zona mea nu există decât o alternativă, un lanț local de magazine care le cumpară de la săteni cu pretul de 0,5 lei pe kilogram.

Anul trecut am încercat pentru prima dată să facem suc de mere. Am vrut neapărat să văd dacă rezistă în pungile bag-in-box peste iarnă fără să se strice, înainte de a face orice alte investiții în obținerea sucului, așa că am improvizat foarte mult.

Pentru tocarea merelor am folosit o tocătoare de coceni de porumb legată la priza de putere a tractorului. A fost ce aveam în gospodărie la ora respectivă, nu foarte bună ținand cont că e din fier, iar fierul mai și ruginește, dar există și alte alternative, de la tocătoare manuale de fructe ca acesta, până la tocătoare electrice complet din inox, ca acesta. Pe ultimul tocător mi-am pus si eu ochii și aș fi vrut să-l cumpăr, dar anul acesta nu s-au făcut merele în zona noastră și cred că o să rămână pentru anul viitor.

Pentru obținerea sucului de mere am împrumutat un teasc de struguri. Pentru o filtrare mai bună, am pus toată tocătura de mere într-o pânză, pe mijlocul căreia am decupat o gaură, care a intrat apoi pe axul cu filet. Ca să nu mai trebuiască decupată pânza și ca să fie mai ușor și la descărcarea teascului, mai potrivite sunt teascurile înrămate ca acesta sau teascurile hidraulice gândite special pentru sucul de mere. Bineînteles, preturile sunt altele.

Teasc de struguri

Am fiert sucul astfel obținut la foc de lemne. Pe parcurs am strâns spuma de deasupra cu o spumieră și am aruncat-o.  După ce a dat în clocot l-am mai lăsat la fiert vreo 30 de minute, după care le-am dat jos și am lăsat sucul să se mai răcească puțin înainte de a-l pune în pungi.

Suc de mere la fiert

Pungile bag-in-box le-am luat de pe fermier.ro, 100 la numar. Cutii nu am mai luat, ar fi însemnat un leu în plus la fiecare pungă, dar cred că ar fi fost o idee bună să cumpăr și câteva cutii ca să umblu mai ușor cu pungile începute pentru consum.

În poza de mai jos sunt cele care mi-au rămas de anul trecut, după ce am umplut 64 dintre ele cu suc de mere. Asta înseamnă că am făcut vreo 320 de litri de suc.

Pungi bag-in-box

Pungile bag-in-box pot fi umplute cu lichid fierbinte, acest lucru face posibilă pasteurizarea sucului. Am găsit un pdf de prezentare a pungilor care spune că temperatura de umplere trebuie să fie de 72 de grade Celsius. Îl puteți consulta aici: Catalog – Ambalaje Bag-in Box. Eu nu am avut un termometru, pur și simplu am așteptat vreo 15 minute după ce am dat sucul jos de pe foc, dar dacă vreți să faceți lucrurile ca la carte puteți găsi și termometre alimentare pentru lichide, potrivite pentru așa ceva. Aveți un exemplu aici.

“Pasul 1 – sucul este presat, filtrat, pasteurizat şi apoi păstrat la temperatură ridicată. Tempertatura minimă de sterilizare depinde de durata, încărcătura microbiană iniţială şi de alte caracteristici ale  produsului, cum ar fi pH.

Pasul 2 – punga este umplută cu suc fierbinte, care în contact cu ambalajul îl pasteurizează, iar apoi este închis ermetic şi răcit. Se recomandă ca îmbutelierea să se facă într-o încăpere separată în scopul  evitării contaminării pungilor cu microorganisme rezistente la căldură.”

Problema la umplerea pungilor cu lichid fierbinte este că nu stau singure în picioare și au nevoie de un suport foarte bun ca să nu vă opăriți. Anul trecut am folosit mânuși Wintergrip, care protejează la temperaturi scăzute, dar și ridicate, în caz de accident. Nu ne-am deranjat să facem și un suport fix de susținere pentru gâtul pungii, motiv pentru care nu am lucrat complet pe uscat, dar anul anul acesta am facut unul.

Suport Bag in Box

Pungile vin cu dopul pus doar pe jumatate, se poate scoate în faza aceasta, dar după ce punga a fost umplută, pentru închiderea ei trebuie aplicată o forță mai mare pe dop, încât să facă o cursă completă. Gâtul pungii trebuie să stea în poziție fixă în această fază.

Am căutat foarte mult un astfel de dispozitiv în comerț și nu am găsit decât în afara țării un model după care mi-am făcut și eu pe al meu. Dacă vreți să vă confecționați unul vă mai puteți uita la detaliul acesta de la un alt dispozitiv care îndeplinește aceeași funcție, dar foarte scump pentru că vine și cu pompă de umplere. Am reluat căutările anul acesta și am găsit totuși un suport din inox pentru pungi bag-in-box aici și unul aici.  Nu i-am contactat sa verific disponibilitatea pentru că îl făcusem deja pe al meu.

Suport pentru pungi bag-in-box

La final, pungile le-am lăsat cu dopul în jos la răcit, acoperite cu haine ca să se răcească treptat, dar am văzut pe urmă, în documentul ăsta, că spune să fie lăsate cu dopul în sus. În orice caz, lucrurile au mers bine și am avut suc de mere toată iarna, fără să se strice. Ba cred că mai avem vreo două și acum. După ce s-au răcit, le-am depozitat în beci, la răcoare.

Bag in Box

Sper să vă fie de folos experiența mea și să consumați cât mai multe sucuri naturale! Anul ăsta nu cred că o să mai am mere așa multe ca să fac suc, dar o să pasteurizez mustul de struguri și o să-l pun în pungi.

sursa:   scoaladepuieti.ro