export-de-grau

Cotațiile cerealelor la Bursa Română de Mărfuri: Prețul grâului și al porumbului – mai mare în țară decât pe bursa din Paris

Prețul grâului pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) a depășit 200 de euro la tonă în timp ce la porumb este la pragul de 150 de euro/tonă. Începutul acestei săptămâni aduce prețuri în creștere, astfel că luna noiembrieaduce un vârf al prețului la cereale pe bursa românească.

Brokerii de la BRM au anunțat deschiderea bursei în săptămâna 17-21 noiembrie la prețuri în creștere pentru cereale. Grâul se comercializează la 201 euro/MT, iar porumbul 150 euro/MT.

Prețurile cerealelor în România sunt cele mai mari din estul Europei și depăşesc chiar și cotațiile de la bursa din Paris.

La Moscova, tona de grâu pe bursă este 199 de euro, iar cea de porumb 137 euro/MT.

În Ucraina, grâul se vinde cu 191 euro/MT, iar porumbul cu 144 euro/MT.

Pe bursa din Paris, prețurile sunt cu mult mai mici, în primul rând din cauza calității slabe a grâului francez: 176 euro/MT, iar la porumb 138 de euro.

În ceea ce privește regiunile agricole din țara noastră, cele mai mari prețuri s-au înregistrat în Muntenia, unde tona de grâu se vinde cu 174 euro/MT iar porumbul cu 125 euro/MT. În Oltenia prețul grâului este de 722 euro/MT, iar al porumbului 116 euro/MT. Cele mai ieftine cereale se comercializează în Moldova: grâu 718 euro, porumb 112 euro și Banat 695 euro pe tona de grâu și 101 euro la porumb.

Luni dimineața, prețul la oleaginoase în România era de 337 euro/MT pentru semințe floarea soarelui, 682 euro/MT ulei floarea soarelui, 650 euro/MT ulei rapiță, 397 euro/MT şrot soia, 132 euro/MT tarată grâu pentru furaj și 189 euro/MT șrot floarea soarelui.

 

sursa foto si articol: agrointel.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>