plantatie-de-zmeur-600x399

Cultura de zmeur: Lucrări specifice după recoltă

 

Arbuștii fructiferi se numără printre plantele mai puțin pretențioase culturi față de sol, insolație, chiar și față de îngrijirile culturale. Ei suportă bine semiumbra, gerurile mai mari, mai puțin însă temperaturile în exces de vară, uscăciunea, ca și solurile compacte, argiloase, grele. Este și cazul zmeurei, cultură extrem de profitabilă și tot mai des cultivată în ultimul timp. După ce zmeura este recoltată, cultura are nevoie în continuare de atenție specială și îngriji.

Zmeurul este foarte sensibil la buruieni

Este foarte important ca o plantație de zmeur să fie menținută curată, adică să nu se îmburuieneze.

“La această cultură nu avem posibilitatea să facem cu acea folie de plastic, ca la căpșuni, pentru că nu ne permite tehnologia de cultură. Zmeura emite drajoni care sunt, de fapt, planta ce urmează să rodească anul următor”, ne-a explicat dr. ing. Marius Roman, proprietarul pepinierei autorizate din comuna Valea Măcrișului, județul Ialomița.

El spune că este foarte important în perioadele acestea secetoase, zmeura fiind o plantă cu sistemul radicular destul de superficial, să întreținem aportul de apă în sol adică să o udăm de fiecare dată când este nevoie, chiar dacă nu mai este pe rod.

Planta trebuie îngrijită astfel ca să poată intra fortificată în iarnă adică să nu degere. În plus, se elimină acele tulpini care au fructificat adică planta veche și în plus drajonii care sunt foarte deși se mai răresc. Deoarece drajonează puternic și invadează terenul, fiind și foarte rapace, zmeurul nu se cultivă printre pomii tineri. În grădina casei se poate planta lângă garduri sau ziduri, separate de restul grădinii prin alei pietruite. Fiecare plantă de zmeur plantată inițial emite drajoni din rizom, care ocupă spațiul dintre platele vecine, formând benzi. Lățimea optimă a acestor benzi este de 40-50 cm.

Zmeurul trebuie neapărat dirijat pe spalieri

Atât zmeurul cât și murul fiind plante care au nevoie de susținere, trebuie sprijiniți pe spalieri cu sârmă sau pe araci. În cazul spalierului, se folosesc stâlpi din beton sau din lemn și 2-3 sârme ca la vița de vie, prima la 60 cm de sol, iar a doua și eventual a treia la 60-70 cm între ele.

“Trebuie palisată cultura adică dirijată pe sârme ca să nu se aplece când fructifică pentru că sub greutatea fructelor planta se apleacă și fructele intră în contact cu solul, se deteriorează se murdăresc sau se pot strica. Aceste sârme trebuie verificate acum după recoltare și primăvara după ce se retrage zăpada”, ne-a mai explicat Marius Roman. Fructificare plantelor areloc din primul an de la plantare. Recolta anuală, în creștere de la an la an, pe primii 4-5 ani, se ridică treptat, pentru o suprafață să zicem de de 500 mp de teren, la cel puțin 500-600 kg fructe și se meține în continuare, timp de 12-15 ani.
Tăierile de întreținere la zmeur

Constă în trei operațiuni:
• Suprimarea de la bază a tulpinilor uscate, începând cu anul 2, care au fructificat.
• Tăierea, tot la bază, a tulpinilor anuale debile, cu înălțimea sub 1 m, care sunt slab productive
• Scurtarea cu 10-20 cm a vârfurilor tulpinelor anuale reținute, astfel ca acestea să rămână cu o înălțime de 1, 60 – 1,80 m. Scurtarea puternică a tulpinelor anuale sub 1,20 înălțime reduce considerabil producția de fructe, întârzie înfloritul și coacerea fructelor, deoarecere mugurii micși (de rod) din jumătatea superioară a tulpinilor sunt mai bine dezvolați și pornesc mai de timpuriu în creștere primăvara. La un metru liniar de bandă trebuie să fie 18-20 tulpini. Tulpinile din afara benzii se suprimă. Se face și scurtarea vârfurilor slab dezvolatate și lemnul insuficient maturizat, din care cauză adeseori degeră.

Important : Zmeurul se poate transplanta și în plină producție fără a-și pierde recolta în anul respectiv!

sursa foto si articol: www.agrointel.ro/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>