Käse und Wein

Cum te îngrașă alcoolul

Este bine cunoscut faptul că în lista obiceiurilor sănătoase nu se află nicidecum consumul de alcool. Acesta, pe lângă alte substanțe dăunătoare, contribuie semnificativ la creşterea în greutate, potrivit unui nou studiu.

Mai concret, un consumator obișnuit de vin ingerează lunar un exces de 2.000 de calorii, adică echivalentul a 141 de porţii de îngheţată pe an. Pentru un adult care consumă alcool, acesta înseamnă 10% din caloriile pe care le consumă, potrivit dailymail.co.uk. Cel mai probabil, unul dintre motivele pentru care consumatorii de alcool nu ştiu câte calorii conţine acesta este lipsa informaţiilor de pe etichetă. Fiecare gram de alcool conţine 7 kcal, în timp ce carbohidraţii sau proteinele conţin 4 kcal/gram, notează Huffington Post.

Majoritatea băuturilor alcoolice se obţin prin fermentarea zaharurilor; cu cât produsul din care se obţine băutura are mai multe zaharuri, cu atât aceasta va avea mai multe grade şi, prin urmare, va conține mai multe calorii. Problema este că aceste calorii sunt „calorii goale”, adică bogate în energie, dar sărace în valori nutritive. Mai mult decât atât, pentru a fi procesat de organism, alcoolul are nevoie de cantități semnificative de vitamine din complexul B; prin urmare, alcoolul ar putea provoca un deficit nutrițional.

O altă problemă în acest sens este tendința de a mânca mai mult după consumul de alcool. Unii oameni de știință susțin faptul că alcoolul mărește efectul de sațietate pe termen scurt după consumul de alimente, potrivitonline.wsj.com. Nu există unanimitate în ceea ce privește relația dintre consumul de alcool și creșterea în greutate, iar unii oameni de știință nici nu îndrăznesc să ofere concluzii clare și precise în această direcție.

Potrivit unui studiu realizat pe un eșantion de 3.000 de persoane, consumul excesiv de alcool este asociat, în cazul bărbaților, cu grăsimea abdominală, sau așa-zisa „burtă de bere”. Aceasta, în afară de faptul că este inestetică, mărește riscul de a apariție a diabetului de tipul 2, a hipertensiunii și a bolilor cardiovasculare. Un alt studiu, la care au participat 16.000 de persoane timp de un an, a concluzionat că există o strânsă legătură între consumul de alcool și deteriorarea calității alimentației.

Consumul de alcool are numeroase efecte negative, motiv pentru care recomandarea nutriționiștilor și a experților în domeniul sănătății este abstinența.

sursa: semneletimpului.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>