52565f2f-937d-4b73-9b76-f1809cf4a987

Eveniment editorial excepțional la Pitești: Jurnal de război – Dan Drăgoi

Video! Eveniment editorial excepțional la Pitești: Jurnal de război

Lansare de carte de excepție la Muzeul Județean Argeș. Jurnal de război – Mărturii din tranșeele întregirii României,sub cordonarea lui Dan Drăgoi, prezintă mărturiile scrise în jurnalele de front de doi ofițeri argeșeni: Gheorghe Bădescu din Aninoasa și Nicolae Șuța din Domnești. În prezența veteranilor de război, a ÎPS Calinic Argeșeanul, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a mai multor tineri, a primarilor din Aninoasa, Domnești și Mioveni, precum și a autorităților județene, a fost prezentat un volum editorial care înseamnă o istorie reală, cu sentimente amestecate cu dovezi de patriotism și umanitate, o istorie regăsită la 100 de ani de la scrierea ei în tranșee de către pe atunci studenții la drept Gheroghe Bădescu și Nicolae Șuța. Și, dacă Gheorghe Bădescu avea să își dea viața pentru țară chiar pe câmpul de luptă, lovit de un obuz, prietenul său, Nicolae Șuța, avea să ajungă un avocat de succes, viitor şef de cabinet al preşedintelui P.N.Ţ., Ion Mihalache.

 

 

O prezență deosebită a fost și cea a lui Alexandru Oprea, de la Muzeul municipal Câmpulung, însoțit de o parte din Detașamentul Mateiaș – Regimentul 70 Argeș.

De remarcat și prezența în sala a unuia dintre urmașii lui Nicolae Șuța, din al cărui neam se trage și dizidenta anticomunistă Elisabeta Rizea.

Un alt moment deosebit a fost acela în care Dan Drăgoi a povestit cum a intrat în posesia celor două jurnale care au stat la baza scrierii cărții, jurnale pe care de altfel cei prezenți le-au putut admira în original. Și mai interesant este că jurnalul lui Gheorghe Bădescu a intrat în posesia lui Dan Drăgoi la doar câteva zile după ce fusese regăsit de familia eroului, apoi pierdut de autorul cărții și regăsit de unul dintre fii săi. De altfel, volumul este o muncă… în familie, Dan Drăgoi fiind ajutat în demersul său aproape toată familia. La fel de interesant este că cei doi eroi, Bădescu și Șuța se cunoșteau, iar cel din urmă avea să afle din raportul zilnic că Bădescu și-a pierdut viața. Totul este notat în detaliu în jurnalul lui Nicolae Șuța.

La rândul său, ÎPS Calinic a precizat că a mai intrat în posesia și altor jurnale de front ale luptătorilor argeșeni și a dat citire câtorva pasaje extrem de elocvente care evidențiau calitatea celor doi studenți luptători în războiul care a dus la întregirea țării.

sursa trinitas tv și proarges.ro/

articol similar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>