fermierilor-europeni-li-se-vor-rambursa-868-milioane-de-euro-romania-exclusa-de-pe-lista-beneficiarilor-14593

Fermierilor europeni li se vor rambursa 868 milioane de euro. România, exclusă de pe lista beneficiarilor

Comisia Europeană a adoptat, pe 24 noiembrie 2014, un regulament care le permite statelor membre să ramburseze fermierilor suma de 868 milioane de euro, sumă „tăiată” din plăţile directe pentru anul 2014.

În anul financiar 2014, plăţile directe către fermieri au fost reduse cu 868 milioane de euro prin aplicarea mecanismului financiar de disciplină. Această reducere era necesară pentru crearea unei rezerve pentru o eventuală criză şi să asigure plăţile pentru PAC şi plăţile directe în plafonul agreat prin Cadrul Financiar Multianual 2014 – 2020.

Totuşi, în anul 2014, nu s-au folosit banii din fondul de criză. Ba mai mult, toate cheltuielile pentru a acoperi pierderile fermierilor afectaţi de embargoul rusesc vor fi suportate din bugetul anului 2015. Ba mai mult, mai sunt şi alte sume de bani care nu au fost folosite din bugetul pe acest an.

Prin urmare, Comisia Europeană a adoptat pe 24 noiembrie 2014 un regulament care permite statelor membre, cu excepţia Bulgariei, Croaţiei şi României, care se află încă în faza de adoptare a plăţilor directe şi care nu fac obiectul unei discipline financiare, să ramburseze, de la 1 decembrie 2014, fermierilor suma totală de 868 milioane de euro. Rambursările ar trebui să fie făcute până cel târziu 15 octombrie 2015.

Acest mecanism a fost aprobat în anul 2013 odată cu reforma PAC şi este aplicat pentru prima dată în acest an.

sursa foto si articol: www.recolta.eu

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>