propilena

Solutia moderna de armare: fibrele de polipropilena

In domeniul constructiilor, Romania s-a miscat destul de greu, aducand tehnologiile moderne intr-un mod destul de lent in fata. Cu toate astea, tehnologiile folosite in Sua si in alte tari dezvoltate prind contur si la noi, iar acest lucru se vede prin diversitatea pe care o ofera fiecare ramura a constructiilor.

Daca in urma cu cativa ani, singura solutie de armare era reprezentata de diversele sarme de otel si armaturi realizate din acest material, iata ca astazi, o solutie ideala pentru armare o reprezinta aceasta fibra polipropilena.

Beneficiile armarii cu fibra polipropilena sunt foarte mari si reusesc sa atraga atat constructorii, cat si beneficiarii constructiilor. Astfel, cei care opteaza pentru acest tip de armare se pot bucura de o armare dispersa, care face betonul sa reziste pe termen foarte lung.

600x466_e7960a04708756feaaed2fe43e13bb0c

Principalul avantaj insa, este dat de faptul ca sunt eliminate microfisurile, ceea ce face betonul sa fie mult mai neted si mai rezistent. Odata cu eliminarea microfisurilor apar si alte beneficii majore, cum ar fi reducerea contractiei plastice in procesul de intarire a betonului si imbunatatirea rezistentei la inghet-dezghet a acestuia.

Cat costa fibra de polipropilena?

Desi, luata la kg, fibra poate sa fie mai scumpa decat o bara de otel, per total, armarea cu fibre polipropilena este o solutie mult mai ieftina. Acest lucru apare datorita necesitatii mult mai mici de material, dar si datorita greutatii reduse. Astfel, pentru armare cu fibra de polipropilena este nevoie de cantitati de fibre de 10 ori mai mici decat cantitatile de otel necesare pentru armarea clasica.

In plus, aplicarea fibrei se face foarte usor, ceea ce elimina necesitatea unei maini de lucru costisitoare. Costul de transport devine si el mai mic, iar uzarea pompelor este inexistenta, in cazul in care betonul se toarna prin pompare.

Practic, fibrele de polipropilena pot inlocui tot ceea ce inseamna armare clasica cu otel beton, cu plasa din otel sau cu fibre metalice. Armarea cu aceste fibre poate fi folosita de una singura, la anumite tipuri de constructii, sau poate fi folosita in combinatie cu metodele clasice. Totul depinde de necesitatea fiecaruia. Ceea ce este cert insa, este faptul ca aceste fibre aduc o rezistenta mai mare si un pret mai mic, lucruri cautate in toate ramurile constructiilor.

sursa foto si articol: www.codrosu.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>