vin fier

Tradiție la români și nu numai: Cum se face vinul fiert – rețeta lui Radu Anton Roman

Vinul fiert și țuica fiartă sunt printre cele mai apreciate băuturi în această perioadă a anului.Chiar dacă acum circulă numeroase rețete cu tot felul de fructe exotice care să completeze gustul, cea mai bună variantă rămâne cea tradițională.

Rețeta tradițională de vin fiert include vinul roșu sau alb – de casă, și nelipsitele condimente. Poate cel mai bine a redat combinația regretatul Radu Anton Roman, care spunea că aceasta băutură nu poate atinge perfecțiunea decât dacă pornim de la vinuri vechi, dulci și bune (Tămâioasă, Grasă sau Muscat, cam astea ar fi opțiunile principale).

Iată rețeta propusă de Radu Anton Roman pentru vinul fiert românesc:

Ingrediente:

1 litru de vin, tare bun
5 linguri de miere
1 praf de scorțișoară
10 boabe piper
10 cuișoare

Se pune într-o oală de tablă subțire vinul la fiert cu piper, cuișoare, scorțișoară. Când ies primii aburi se adaugă mierea și se amestecă. La primul undit al unui apropiat clocot se ia de pe foc și se acoperă.

Rețeta de țuică fiartă

Ingrediente

1 litru țuică de prune sau de pere
10 boabe de piper
10 cuișoare
½ lingurita scortisoara
miere sau zahăr dupa gust

Tuica se pune la fiert într-un ibric de metal cu piperul, scorțisoara și cuișoarele. După ce se încălzește puțin se adaugă mierea (sau zahărul) și se amestecă continuu. Înainte să dea în clocot se ia țuica de pe foc și se acoperă. Se servește fierbinte.

Sursa: bucataria-lumii.blogspot.ro, costachel.ro via : agrointel.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>